ElDavido

#walkingacrossamerica #5100km #eldavido #amerikankeresztül

10 ingyenes látnivaló Washington, D.C. -ben

chinatown_1.jpg

Mit érdemes megnézni Washington, D.C. –ben.

Washington DC egy hatalmas, nyitott múzeum. Kirakat, amit a vidéki amerikaiaknak készítettek. Olyanoknak, akik tátott szájjal rácsodálkoznak ezen értékekre, és az ingyenes belépők láttán elégedetten bólintanak: „Jóra költötték az adónkat!”.

A város formája felülről nézve csúcsára állított négyszög alakú, melynek mértani közepén helyezkedik el a mindenkori államelnök rezidenciája, a White House. A várost egyetlen önkormányzat igazgatja.

A D.C. nevet azért használják gyakran, hogy egyértelmű legyen, hogy Washington városról és nem Washington államról van szó, amelyik az USA északnyugati sarkában helyezkedik el.

További érdekessége, hogy itt nincsenek magas toronyépületek, sem felhőkarcolók. Ennek oka, hogy Washingtonban van egy magas obeliszk, a Washington Monument , amelynél más városbeli épület nem lehet magasabb.

Ez érthető is, hiszen a sok magas épület között teljesen elveszítené szépségét, jelentőségét, különlegességét. 

Nos, lássuk az ingyenes látnivalókat!

 

1.Tidal Basin

Washington D.C.-ben a Tidal-medence tulajdonképpen egy mesterséges víztározó a Potomac folyó és a Washington Channel között, a West Potomac Park része. Fontos szerepet játszik az évente megrendezendő Nemzeti Cseresznyevirág Fesztiválon, mert partján tavasszal Tokió egykori polgármesterétől - Jukio Ozaki (1912) - kapott cseresznyefák virágoznak. A Tidal-medence 43 hektáron fekszik és 3 méter mély. Esztétikailaig is lenyűgöző, de tényleges funkciója az, hogy tisztítsa a Washington-csatornát. Ingyenesen látogatható. Videó itt:

ssdvfeaef.jpg

 

 

2.Lincoln emlékmű

Az USA egyik legfontosabb és legimponzásabb épülete a Lincoln-emlékmű, ahol Abraham Lincoln - Honest Abe - ülőszobra látható. A National Mall park területén fekszik és a nap 24 órájában ingyenesen látogatható. Sokak szerint sötétedés után érdemes megnézni, mert még szebbnek és hatalmasabbnak tűnik, köszönhető ez a megvilágításnak is. 1962-ben avatták fel a Lincoln-emlékművet, amely dór stílusban épület a görög templomok mintájára. Henry Bacon tervezte, Daniel Chester French alkotta meg és Jules Guerin volt a belső falak festője.

Az emlékművön Lincoln két híres beszédéből olvashatunk egy-egy feliratot. Ha már a beszédeknél tartunk, akkor édemes említést tenni Martin Luther King emlékezetes beszédéről - a Van egy álmom - amely itt hangzott el 1966. augusztus 28-án.  Videó itt: 

 abraham-lincoln-statue-lincoln-memorial-14566182.jpg

 

3. Fehér Ház és a Washington-emlékmű

Két kihagyhatatlan látnivaló, ha Washingtonban járunk. A 169 méter magas, homokszínű obeliszk - Washington-emlékmű - az Egyesült Államok nemzeti szimbóluma, ami George Washingtonnak, az első amerikai elnöknek állít emléket. Ingyenesen látogatható kivéve az üveglifttel megközelíthető kilátó ($1.50), ahonnan 360 fokos panoráma tárul a szemünk elé Washingtonról. Ha szeretnénk ide feljutni és megcsodálni a várost, akkor foglaljunk jegyet jó előre, mert ezt a washingtoni nevezetességet is rengetegen látogatják. 

A szomszédságban van a mindenkori amerikai elnök hivatalos lakóhelye, Fehér Ház, amely szintén látogatható, de 21 nappal a látogatás előtt engedélyt kell kérni. Az East Room, a Green Room és a Blue Room látogatható. 

 was.jpg

 

4. Kongresszusi Könyvtár és a Capitolium 

A 88 méter magas Capitolium az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának székhelye, a Capitolium-dombon található. Politikai és törvényhozói szerepe mellett egy nagyon érdekes művészeti kiállításnak is otthont ad. A neoklasszikus Capitolium építését 1793-ban kezdték meg. Területe 72 ezer négyzetméter. 

Látogatócentruma a vasárnapot kivéve egész héten nyitva áll (8.30 és 16.30 közt), ingyenesen látogatható egyénileg, vagy szervezett túra keretében. Nyáron és tavasszal rengetegen látogatják, érdemes már időben lefoglalni az ingyenes belépőt.

A Kongresszusi Könyvtár - Library of Congress - 21 millió (!!) könyvnek, kéziratnak, hangfelvételnek, fényképnek és térképnek ad otthont. Sajnos nem kölcsönözhetőek ki, de megcsodálhatunk olyan különlegességeket, mint a Gutenberg-biblia. Az egyik leghíresebb és legrégebbi épülete a Thomas Jefferson-épület, amit 1897-ben nyitottak meg. Minden nap hétfőtől szombatig ingyenesen látogatható. A Thomas-Jefferson épületben ingyenes túrát is tartanak hétfőtől szombatig. 

1200px-united_states_capitol_west_front_edit.jpg

 

 

5. Második világháborús emlékmű

A National World War II Memorial annak a 400 ezer amerikainak állít emléket, akik elestek a II. világháborúban. A Washington- és a Lincoln-emlékmű közelében található, ezért ha arra járunk ne felejtsük el meglátogatni ezt a nevezetességet sem. Az oszlopok az egyes amerikai államokat jelölik. Különösen este kivilágítva nagyon szép látványt nyújt.

wwii_a8bg75.jpg

 

 

6. Nemzeti Természettudományi Múzeum

National Museum of Natural History a "legek múzeuma" az USA-ban. 126 millió (!!) kiállítási darab nézhető meg és évente több millió turista látogatja. A múzeum fénypontjai közé tartozik például a tarantulaetetés az O. Orkin Insect Zoo-ban. Legalább olyan érdekes látni az óriásbálnák csontvázát is a több mint 2100 négyzetméteres alapterületű Sant Ocean Hall-ban. Természetesen itt is van egy IMAX, de pillangó pavilon (Butterfly Pavilion) legalább olyan érdekes.

A Hall of Human Origins (emberiség eredetének csarnoka) szintén a kötelező látnivalók közé tartozik. Érdekes bemutatója nyomon követi az emberiség 6 millió éves fejlődését. Különleges, modern orvostani technika segítségével még őseink arcát is sikerült nekik rekonstruálni. A híres dinoszaurusz csarnok (Dinosaur Hall) a kicsik és nagyok kedvence.

A múzeum naponta 10 és 17:30 között ingyenesen látogatható, kivéve az IMAX és a Butterfly Pavilion. Nyári hétvégéken érdemes elkerülni, inkább tervezzük be a múzeumlátogatást hétköznapra.

poi_gallery_image-image-91820fde-ce83-4f10-9055-4d64ab9d4c00.jpg 

 

7. Washingtoni Nemzeti Katedrális

Az USA második és világ hatodik legnagyobb temploma a Washington Nemzeti Katedrális, amelynek építését 1907-ben kezdték el. Gótikus stílusban épült és az episzkopális egyház gondozásában áll. Eisenhower, Reagan  és Gerald Ford is itt nyugszik. Hétköznap télen 4, nyáron pedig 5 áhitatot tartanak itt, ezek közül egy istentisztelet. Énekes háladás is van esténként - ez az ún. Evensong - vasárnaptól csütörtökig.

Vasárnaponként ingyenesen látogatható. Egyébként felnőtteknek $10 a belépő, gyerekeknek pedig $6, 4 éves kor alatt ingyenes.

121221080417-belief-blog-washington-national-cathedral-horizontal-large-gallery.jpg

 

8. Vietnam Veterans Memorial

Vietnam Veterans Memorialt 1982-ben emelték a vietnámi háborúban elesett katonák emlékére. Ingyenesen látogatható. A National Mall területén található, északkeletre a Lincoln-emlékműtől. 58,209 katona neve látható a fekete grániton. Megrázó látvány, amikor az elesett katonák rokonai különböző emléktárgyakat, kitüntetéseket hagynak ott. Ezeket a parkőrök időről időre összegyűjtik és elhelyezik egy múzeumban (National Museum of American History).

Egy külön emlékművet állítottak a vietnami háborúban elesett nők tiszteletére is, ami pár méterre található csak tőle. 2,6 millió férfi és 7.500 nő szolgált Vietnamban, a nők 83 százaléka ápolónő volt.

506thcurrahee-summer-sunrise-at-the-vietnam-veterans-memorial-clear-reflection_mydccool-homepage-08_02_1.jpg 

9. National Zoo

2000 állat él a washingtoni állatkertben, ami szintén ingyenesen látogatható a családok nagy örömére. A belépés ugyan ingyenes, de a parkoló 3 óra parkolás leteltével $16, utána pedig $22. Sokan pont ezért érkeznek metróval.

Az állatkert legérdekesebb része a az "O Line", amin az orángutánok közlekednek. Nem más ez, mint egy drótkötélpálya az állatoknak tornyokkal felszerelve. Ha különleges állatokat szeretnénk látni, akkor érdemes megnézni az amazóniai kiállítást. Az állatkert reggel 6-tól este 6-ig tart nyitva.

 196853_hotelsnearconnecticutavenue.jpg

10.Nemzeti Légi és Űrmúzeum

National Air and Space Museum Washington ingyenesen látogatható múzeumai közé tartozik. Belépőt csak az IMAX moziban és a planetáriumban kell fizetnünk. Érdemes már nyitásra ide jönnünk (10 óra), mert nagyon sokan látogatják és később elég nagy a tömeg. 

Láthatjuk itt Amelia Earhart Lockheed Vega hatszemélyes, könnyű utasszállító gépét, amin első női pilótaként átrepülte az Atlanti-óceánt. Charles Lindbergh Spirit of St. Louis nevű gépe is itt található a múzeumban, valamint a Wright Flyer is. 

air-space_1.JPG

 

+1. Verizon Center

A Washington Capitals Washington profi jégkorongcsapata. A klub a National Hockey League keleti főcsoportjában játszik a délkeleti divízióban. Hazai mérkőzéseiket a Verizon Centerben bonyolítják le. 2018-ban története során először nyerte meg a Stanley-kupát.

washington-capitals-2018-co-_capitals.jpg

 

 

Forrás: 

www.wikipedia.org

https://usa-utazas.blog.hu/2016/03/02/top_10_ingyenes_latnivalo_washington_d_c_-ben

A bejegyzés trackback címe:

https://eldavido.blog.hu/api/trackback/id/tr5014133847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Támogatás/Donate :)

Kövess a Facebookon

Kövess az Instagrammon: @davenagy93

süti beállítások módosítása