ElDavido

#walkingacrossamerica #5100km #eldavido #amerikankeresztül

10 ingyenes látnivaló New Yorkban

chinatown.jpg

Azt hiszem mindenkinek a bakancslistáján ott van valamilyen formában New York.

New yorkban karácsonyozni, részt venni a maratoni futáson, vagy csak végig sétálni a centrál parkban. Valamilyen formában ott van a fejünkben NYC. Most segítek nektek, hogy mit érdemes megnézni.

New York a világ legizgalmasabb városa, de tény, hogy nem olcsó. A repülőjegy mellett a legnehezebb ügy elviselhető áron szállást találni. Az  étkezés nem kerül vagyonokba, és ingyenes látnivalókból, programokból sincs hiány. Tíz példa arra, hogy New York pénz nélkül is élvezhető, ingyenes programok sokasága várja a turistákat.

1. Ingyenes hajókázás Staten Islandról

Ha nincs időnk vagy pénzünk áthajózni a turistákra szakosodott State Cruises hajótársasággal a Szabadság-szoborhoz, üljünk fel egy Staten Islandra menő kompra. A kompról remek fotókat készíthetünk a szoborról, ráadásul teljesen ingyen – a korábbi, nevetségesen alacsony 50 centes viteldíjat 1997-ben eltörölték. Ezzel nemcsak a belépőt spóroljuk meg, de a többlépcsős biztonsági ellenőrzést is, amelynek néhány évvel ezelőtti bevezetésével meglehetősen hosszadalmassá és fárasztóvá vált a szobor megtekintése. Videó itt: https://youtu.be/ruubHMU5ngk

 manhatten.jpg

2. New York legszebb és legnagyobb könyvtára

Az Empire State Buildingtől néhány saroknyira található épületet 1911-ben építették. Akkor is érdemes körbesétálni a termeket, ha éppen nem akarunk olvasni, már a fennkölt hangulat miatt is. A legszebb az óriási, két háztömböt elfoglaló olvasóterem. Azt hiszem mindenki látott már olyan filmet, ahol ez a könyvtár szerepel és a sok kis zöld lámpa mellett bújják a könyveket. Videó itt: https://youtu.be/irCnGGkUqm8

 ny-public-library-reading.jpg

3. Grand Central Pályaudvar

A világ legnagyobb vasúti pályaudvara Manhattan szigetén: 44 peronjához 67 vágány tartozik. Mind a mai napig, számtalan film forgatási helyszíne. A vágányok közül már egy se a föld felszínén fut, hanem két szintet birtokolva a föld alatt. A terület túl értékes volt ahhoz, hogy a vonatok szaladgáljanak rajta, ezért süllyesztették a föld alá a múlt század elején!

Naponta több mint félszáz járatot, 250.000 utast indít és fogad, de a duplája, vagyis félmillió az érdeklődő látogatója. Nevezetessége ólomüveg ablakai és hatalmas csillagászati freskója. Nagycsarnoka ikonikus, rengeteg filmben is látható.

Pompás éttermek és gyorsétkezdék, valamint üzletek is találhatók a pályaudvaron.

grand-central-terminal-inside.jpg

4. Broadway

A 40. utcától az 54. utcáig a színházaké a meghatározó szerep. Ez a Broadway. A Time Square pedig csak egy kereszteződés, de annál ikonikusabb a Broadway és a 42. utca sarkán. Legalább negyven, méretében is komoly színház várja itt a közönségét, itt játsszák évek s évtizedek óta az Operaház fantomját, a Macskákat, az Oroszlánkirályt vagy a Chicagót telt házak mellett.

A hely célja nem titkoltan az, hogy bebizonyítsa, a színház lehet kereskedelmi szempontból virágzó üzlet.

A Broadway persze telis-tele különféle szórakozóhelyekkel, az élet itt csupa nyüzsgés és izgalmas várakozás. Húsz-harminc százalékos kedvezménnyel szinte mindig lehet valamely aznapi előadásra is jegyhez jutni, de vigyázz, soha ne vegyél jegyüzértől, mert hamis lehet… Videó itt: https://youtu.be/irCnGGkUqm8

stocktonsymphony_featured_broadway.jpg

5. Times Square

Csak egy kereszteződés a Broadway és a 42. utca sarkán, a Times Square így is ikonikus, mintha keretbe foglalná mindazt, amit New York City jelent és jelképez. Villogó reklámok és hatalmas hirdetőtáblák nyújtanak fejfájást okozó, de emlékezetes látványt.

1904-ben itt épült a The New York Times kiadójának irodaháza, innen kapta a nevét, bár az újság hamarosan elköltözött. Az első világháború idejére már kialakult a színházi negyed, aztán jöttek a mozik és a 60-as években a sexshopok is… hamarosan megjelent a drog is az utcákon.  

Hajdan a város legveszélyesebb kerülete és a bűnözés szimbóluma lett, a turisták elkerülték. Ezt az időszakot idézik az Éjféli cowboy és a Taxisofőr című filmek. A kilencvenes években azonban kitisztult a városnegyed, és biztonságos turistalátványosság lett. 

A tér meghatározó látványa továbbra is a csillogó reklámok özöne. Egy helyi rendelet szerint a házakra kötelező is kitenni valamilyen hirdetést. Évente több százezren gyűlnek össze a New Year's Eve-re a téren, hogy a nagy kristálygömb leeresztésével köszöntsék az Újévet. Videó itt: https://youtu.be/irCnGGkUqm8 

times.jpg

6. Central Park

 A világ egyik leghíresebb nyilvános parkja Manhattan szívében. A kereskedelmi negyedtől Harlemig húzódik. Több mesterséges tó, sétányok, korcsolyapálya, egy vadaspark és sok, sportolásra alkalmas füves terület és játszótér található itt.

Önkéntesek által vezette gyalogtúrákon vehetsz rész. A park a sportrajongók paradicsoma: baseball, krokett, kosárlabda, kézilabda, sakk és dáma... Télen korizás és sífutás, nyáron görkorcsolyázás vagy fürdés a Lasker medencében… A Harlem Meer-ben még pecázhatsz is.

Lehet kocogni, görkorcsolyázni, biciklizni a park belső 10 kilométeres körútján – hétvégén és este 7 után az autófogalom már tilos, csak a konflisok járhatnak a parkban. A biciklizők majd 10 kilométeres útvonalon hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek, kerékpárt bérelni is lehet. A Central Park egyik kedvence a Carousel, meleg napokon kígyózik a sor a díszes körhinta előtt, pattogatott kukorica- és lufi árusok közepette...

Sheep Meadow: romantikusan csendes rét csónakázó tóval. Great Lawn: labdajátékokra alkalmas terület. Reservoir (víztároló): futók terepe. Ramble: transzvesztiták találkozóhelye. Wollman-pálya: télen a korcsolyázók kedvence. Közelben: Metropolitan és Guggenheim Múzeum. A Central Park Westen található a Dakota ház, John Lennon egykori, utolsó lakása…

Biztonság: ma már nyugodtan lehet akár este is sétálni, a parknak saját polgári őrsége van, de azért soha nem árt az óvatosság, inkább nappal látogasd…

10750-104518.jpg

7. World Trade Center - Ground Zero

16 hektáros terület emlékeztet az ikertornyok 2001. szeptember 11-i szörnyű pusztulására, amikor is közel 3000 ember vesztette életét. A 411 méter magas Világkereskedelmi Központ tornyai voltak New York legmagasabb épületei, a város látképének szimbólumai. Milliók érkeznek az emlékhelyre leróni tiszteletüket az áldozatok előtt.

Múzeum készült és egy parkosított emlékpart, a tornyok helyére most két hatalmas mélyedés emlékeztet. A Ground Zero (a Nulla Szint) egyes területein építkezés zajlik, de elkülönített emlékterülete látogatható.

2015 május végén nyitották meg a nagyközönség előtt az új Világkereskedelmi Központ kilátóját. A három emeletes kilátó csaknem négyszáz méteres magasságból nyújt pazar panorámát. A Szabadság torony/házban kialakított kilátó a 100., 101. és 102. emeleteken található.

A 100 emelet maga kilátó és látogató tér, felette éttermek találhatók, a harmadik szint a rendezvényeké. A belépődíj 26-32 dollár, nyáron éjfélig tart nyitva, télen este 8-ig. Az áldozatok hozzátartozói és a mentésben résztvevők számára díjtalan. Videó itt: https://youtu.be/UVD3RFk-04Q

wtcccc.jpg

8. Brooklyn Bridge

1825 méter hosszan köti össze az East River felett Manhattant és Brooklynt. A világ első acélkábeles függőhídja volt, és 1903-ig a leghosszabb is. Építését megannyi mérnöki találékonyság jellemezte. A sűrű kábelhidak tartotta hidat hatszor erősebbnek építették, mint kellett volna. 

A hidat 1883. május 24-én adták át ágyúk díszlövései közepette. Olyan nagy volt az érdeklődés a híd iránt, hogy az első  napon 150 ezren haladtak át rajta.  Egy héttel később azonban elterjedt a rémhír, a híd le fog szakadni, a hídjárók pánikszerűen menekültek, a tömeg 12 embert taposott halálra.

A hidat sokáig elkerülték, a kedélyek akkor nyugodtak meg végleg, amikor a Barnun cirkusz 21 elefánttal a hídon reklámozta az esti előadását. A híd mellett ma hatalmas park (Brooklyn Bridge Park) hatalmas zöld területtel, játszóterekkel, sportpályákkal, kikötőkkel, piknikező helyekkel... Videó itt: https://youtu.be/894c2z9gYbU

bro.jpg

9. St. Patrick Katedrális

A metropolisz legnagyobb és legismertebb temploma a Rockefeller Center szomszédságában. Szegény ír bevándorlók adományaiból épült 21 éven át, 1879-ben nyitotta meg először kapuit. Az azóta eltelt csaknem másfél évszázad alatt tornyokkal és kápolnával egészült ki a neogótikus épület.

Az NagyAlma-lakók a vallásszabadság, a demokratikus szellem és a tolerancia jelképének tartják.

A katedrális a gótikus építészet előtti hódolat, a város egyik leglátványosabb épülete. Tornyai 100 méter magasak, a katedrális legalább 2000 hívő befogadására képes, orgonája 7300 csöves, borzongatóan szép a hangja. A katedrális a nyüzsgő és zsúfolt városban valósággal is a nyugalom és a béke szigete.˙(Ha a honlapjára látogatsz, gyújthatsz egy virtuális gyertyát...)

kated.jpg

 

10. Rockefeller Center

 A világ legnagyobb magánkézben lévő üzleti és szórakoztató komplexuma, zöld területek, éttermek, áruházak és irodahelyiségek integrációja. A belváros központja. 19 kereskedelmi épület együttese a 48. és az 51. utca között. Valójában két épületkomplexum kombinációja: tizennégy Art Deco irodaépületből áll, és négy International-stílusú toronyépületből, építésük között három évtized telt el. Az Art Deco stílusú 70 emeletes Rockefeller Plaza (G.E. épület) legtetején található 360°-os kilátó New York egyik leghíresebb attrakciója. Naplemente idején lenyűgöző a kilátás.

A toronyház építése közben készült az a híres fekete-fehér kép, ahol 260 méter magasan, egy sorban ülve egy kiugró vasbetonoszlopon ebédelnek a szédülésmentes munkások. 

A földszintjén található a világ egyik leghíresebb sorozatgyártója (Star Trek, Miami Vice, Knight Rider), az NBC Studios. Az épületegyüttes nevezetessége a  Radio City Music Hall is és a város leghíresebb téli korcsolyapályája. Egyszerűen varázslatos, bár tagadhatatlanul kicsi és zsúfolt. Válaszd a reggeli időszakot, hogy elkerüld a hosszú várakozást, vagy gyere ide nyáron, egy zöldellő kávézó vár a pálya helyén. Videó itt: https://youtu.be/dsr2Tj8Xvk8

rockefe.jpg

+1. 230 ave Rooftop bar.

 

Videó itt: https://youtu.be/xlwsrjniBb4

 

afsfaefaf.jpg

 

 

Forrás: http://www.fuggetlenutazo.com

A bejegyzés trackback címe:

https://eldavido.blog.hu/api/trackback/id/tr4414132995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Támogatás/Donate :)

Kövess a Facebookon

Kövess az Instagrammon: @davenagy93

süti beállítások módosítása