ElDavido

#walkingacrossamerica #5100km #eldavido #amerikankeresztül

Legális bevándorlás Amerikába!

Amerikai bevándorlás!

Az Egyesült Államok az utóbbi évszázadban szinte folyamatosan az ígéret földje volt emberek millióinak, és ma is az, csak ma jóval nehezebb letelepedni ott, mint akár pár évtizeddel ezelőtt.

Mindenki vágyik az Amerikai Egyesült Államokba, egy szebb és élhetőbb jövőért! Évente több 100 ezren vándorolnak ki legálisan illetve illegálisan. Miért?

Sajnos a filmek és csillogás olyan képet mutatnak meg nekünk Amerikáról amitől oda vágyunk és az álmunkká válik. Nagyon nehéz a bevándorlás és a látogatáshoz is engedélyek kellenek, ezek csak még vonzóbbá és elérhetetlenné teszi számunkra Amerikát, ettől még jobban oda akarunk menni! Így volt ez velem is! Minden nap így keltem és feküdtem „Amerika, Amerika,Amerika”. Ott minden más, jobb és micsoda városok vannak ott, ahh  óceán part, Miami, Los Angeles, filmek világa ahh, Hollywood és sorolhatnám…..

20170207220949_donald_trump_elnok_amerika_usa_invest_and_trade_642x369_cover.jpg

De ez koránt sem így van. De ezt majd egy másik posztban jobban kifejtem!

Amerikába vándorlást kettő csoportba sorolhatjuk! Legális és Illegális bevándorlás! Ma a LEGÁLIS bevándorlást veszem górcső alá.

Legális bevándorlás Amerikába:

Régebben aki akart ment, és több millió honfitársunk ment is. De a mostani bevándorlási politika korántsem az ami régen volt. Jelenleg ha megnyitnák a kapukat nagyjából 6-400 millió ember vándorolna be Amerikába! Persze ez a papírok nehézségek miatt ez a szám lecsökkenne 50-100 millióra. A jelenlegi népesség 320 millió ebből nagyjából 41 millió ember Illegális. Az az papírok nélkül tartózkodik Amerikában!  Megéri? Én határozottan állítom, hogy nem! De valakinek igen! Papírok nélkül is tud boldogulni az ember! „Nincs lehetetlen csak tehetetlen”

usa_bevandorlas_2.jpg

Bevándorló vízumok

 

Hogyan működik a bevándorlás?

A bevándorlási folyamat két lépcsős. Első lépcsőben Állandó lakossá válsz (Permanent Resident), ez a Zöld kártya (Green Card) státusz.

A második lépcsőben jelentkezhetsz az amerikai állampolgárságért (US Citizen), ehhez öt évig kell az USA-ban élned Zöld kártyával.

Nyilvánvalóan a Zöld kártya megszerzése a legfontosabb lépés. Ha ez megvan, leginkább arra kell vigyázni, hogy el ne veszítsd a jogosultságod. Bármilyen apróság: ittas vezetés, 6 hónapnál hosszabb ideig külföldön tartózkodás, drogfogyasztás, verekedésbe keveredés, stb., indok lehet arra, hogy elutasítsák az állampolgársági kérelmet.

112650-migiri-migiri-migracio.jpg

A családegyesítés

Más a szabály, ha amerikai állampolgár (US Citizen) igényli a bevándorló vízumot egy családtagja számára és megint más, ha Zöld kártyás (US Permanent Resident) igényel vízumot. Ezen kívül az sem mindegy, kinek igényel az állampolgár (férj/feleség vagy testvér).

Ideális esetben a szerelem a ciprusi görög-török határon rátalál egy görög-amerikai lányra (állampolgár) és egy ciprusi török fiúra, vagy egy virginiai templomban egy helyi fiúra (állampolgár) és az ott önkénteskedő német diáklányra.

Boldogan összeházasodnak, beadják a papírokat a USCIS-hez, a papírok elintézése után az USA-ba költöznek (Zöld kártya és munkavállalási engedély), majd boldogan élnek, míg meg nem halnak.

Direkt nem Hagyma hasonló történetét hoztam példának, mert Ő azért igen sok mindenen keresztül ment, amíg a szerelem rá nem talált, tehát az Ő esete nem ideális ebből a szempontból. Közvetlen családtag esetén nem kell bevándorlói vízumra sem várakozni. (Ez az eset vonatkozik férjre, feleségre.)

Az eljárás annyiban változik, ha a kérelmező még nem állampolgár, de már van zöld kártyája, hogy meg kell várni, amíg egy bevándorló vízum elérhetővé válik (ez az ami országonként limitált).

Ha a példa szerinti feleség vagy férj csak Zöld kártya státuszú lenne, lehet, hogy hónapokig (évekig) kellene várni a vízumra (lásd Mexikó, Kína, India hátrányos helyzete.)

Apa, anya, hasonló módon kaphat bevándorló vízumot, mint egy férj / feleség. 21 év alatti gyerek, ha még nem házas szintén.

Zöld kártyás nem igényelhet bevándorló vízumot 21 év felett gyereknek, és 21 év alatti házas gyermeknek sem. Az állampolgár viszont megteheti ezt, de azt hiszem a várakozási idő ilyenkor hosszabb.

Zöld kártya céges munkavállalással

Nézzük az általános eseteket! Főiskolás már majdnem végez, elmegy dolgozni egy évre ABC Inc. céghez. (Egy év gyakorlati munka végezhető legálisan egy F1 tanuló vízummal.) A cég megszereti Főiskolást, mert hihetetlenül jó munkát végez. Az egy év lejártával ABC komoly dilemma előtt áll. Vegyek fel valakit Főiskolás helyett, a keresés pénzbe kerül, fáradságos, lehet, hogy az új ember nem válik be. Mi lenne, ha továbbra is Főiskolást alkalmaznám?

A legtöbb cég ezen nem gondolkozik el komolyan. Amelyik igen, az költségekbe veri magát. Szinte biztosam alkalmaz egy specialistát (Immigration Layer), aki bizony megkéri a segítség árát. $200-500 órabér teljesen elfogadottnak számít ebben a szakmában.

image.jpg

Hogyan néz ki a folyamat?

Először egy munkavállalói vízumot kell beszerezni, ami csak akkor adható ki, ha bizonyítható, hogy amerikai munkavállaló nem található az állásra. (Szuahéli nyelvtudás kikötése nem ér.) Ha sikerül megfelelően bizonyítani, Főiskolás határozott idejű munkavállalói vízumot kap. Ez még nem Zöld kártya.

Ilyen például az H-1B vízum, amit jellemzően mérnökök, programozók kapnak. Diploma kötelező, de nem elégséges. Könyvelő diploma jellemzően nem elég. A kiadott vízum csak egy cégre szól, váltás esetén az eljárás újra indul.

Ha a vízum lejár, pl. három év eltelt, akkor még egyszer meghosszabbítható. Közben érdemes igényelni a GC státuszt. Hasonló eljárás, nincs amerikai a munkahelyre továbbra sem, és ezt a Munkaügyi Hivatal (Department of Labor - DOL) igazolja.

Ha ez az igazolás megvan, mehetünk Zöld kártyát igényelni egy másik hivatalba. Itt jön újra képbe a bevándorlási vízum. Vagy van elérhető az én országom számára vagy nincs, és akkor be kell állnom a sorba várakozni.

Ha Főiskolás eddig a pontig eljutott, már kb. 4-5 évet dolgozott ABC Inc-nél. Ha a főiskola 2-5 évét is hozzáadom, máris 6-11 évnél tartunk. Ehhez bizony kell kitartás és tőke is.

A dolognak persze itt még nincs vége, hiszen a Zöld kártyát azért adták ki, mert ABC Inc kérte, csakis azért, hogy Főiskolás neki dolgozzon. Egy gyors munkahelyváltás a Zöld kártya kézhezvételének másnapján, mondjuk dupla pénz reményében teljesen legális, viszont nem biztos, hogy jó pont az Állampolgársági eljárásban néhány évvel később.

Fontos dolog: ha Főiskolás házas, és idejön tanulni pl. F1 vízummal, jöhet vele az egész családja (F2 vízummal). Később a család minden tagja megkapja a Zöld kártyát és később az Állampolgárságot is. A családtag nem vállalhat munkát a teljes folyamat alatt, hacsak Ő is át nem esik ugyanezen az eljáráson és át nem minősül H-1B-re. Zöld kártyától szabad a munkavállalás.

Ez az út járható, egy-két depressziós fázis borítékolható. Csak rendkívül elhivatottaknak ás kitartóaknak ajánlott. Magyarországi ügyintézési tapasztalat kifejezett előny.

A Zöld kártya lottó (Diversity Immigrant Visa Program)

Nem kerül pénzbe. Annyi az elvárás, hogy legyen érettségid, legyél legalább 18 éves, küldd el az adataidat egy weblapon keresztül és csatolj hozzá egy fényképet.

 

1200px-us-traderepresentative-seal_svg.png

Forrás: https://hu.usembassy.gov/hu/visas-hu/immigrant-visas-hu/

https://hataratkelo.blog.hu/2013/03/30/hogyan_vandorolhatunk_be_az_egyesult_allamokba

A bejegyzés trackback címe:

https://eldavido.blog.hu/api/trackback/id/tr5414095571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Támogatás/Donate :)

Kövess a Facebookon

Kövess az Instagrammon: @davenagy93

süti beállítások módosítása